Kişisel Korunma Ekipmanları

Bu Ekipmanın kullanımı, yalnızca Kazaların veya Yaralanmaların azaltılmasında son savunma çizgisi olarak düşünülmelidir.

Çalışan:

• Riskleri değerlendirmeli

• Uygun Kişisel Korunma Ekipmanları sağlamalı

• Bakımını ve depolamasını kontrol etmeli

• Kullanımında Talimatlara ve Eğitime sahip olmalıdır.

• Tedarik edilen Ekipmanı kullanmalıdır

• Aşağıdaki konular için Koruma gereklidir.


Göz Koruma

• Sertleştirilmiş Lensler ve yandan kalkanlı Gözlükler

• Koruyucu gözlükler darbeye karşı koruma sağlar ve gözlük üstüne kullanılabilir

• Yüz Siperleri gözler ve yüz için tam bir koruma sağlar ve güvenli bir başlıkla güvenli hale gelir.


Kulak Koruma :

• Düşük gürültülü çevreler için tek kullanımlık balmumu içerikli pamuk

• Benzer kullanım için uzun süreli kalıp lastik veya plastik tıkaçlar

• Kulak Koruyucular yüksek seviyede koruma sağlamakta ve güvenlik başlıklarına monte edilebilmektedir.


Ayak Koruma

• Koruyucu ayakkabılar, çelik burunlu olduğundan ayak parmaklarını korur ve çelik orta taban kullanıldığından çıkıntılı tırnakları korur.

• Su girişine karşı koruyarak elektrik şoku riskini azaltır.

• Bilekleri de koruduğundan ayakkabı yerine botlar tercih edilir, aynı zamanda pek çok BK sahasında zorunlu haldedir, ancak ‘Riggers Botlar’ yasaktır.


El Koruma

• Esnekliğe, el becerisine, rahatlığa, hakimiyete ve ısı kontrolüne önem verilmelidir.

• Soğuk eller titreşim kaynaklı kazalara karşı daha hassastır, ayrıca el becerisi kaybı da yaşanır.


Başı Koruma

Endüstriyel Güvenlik Başlıkları, başa materyal düşmesinden veya başı bir nesneye çarpmaktan kaynaklanan yaralanma riskinin bulunduğu durumlarda koruma sağlar. Bunlar doğru kullanımı, ayarlamayı ve bakımı gerektirir. Aksesuarlar arasında miğfer taşlı yüz siperleri ve kulak koruyucular bulunmaktadır.


Solunum Koruma Ekipmanı

Büyük çoğunlukla solunan hava filtreli malzemelerden yapılmış olan asılı tozları yok eden tek kullanımlık bir solunum cihazıyla çekilir.


Yüksek Görünürlüklü Kıyafetler

Floresan pigmentlerinden ve geriye yansıtıcı malzemelerden yapılan Ceketler ve Montlar kalabalık sahalarda çok önemlidir, yerel saha kullarınca da zorunludur.


Tulum

Tulum giymenin asıl amacı genel kire, toza ve düşük riskli yağlara karşı koruma sağlamaktır.


Güvenlik Kemeri: Tipleri

Endüstride kullandığımız emniyet kemeri tipi bütün bedeni saran genel bir tip olmasına rağmen, esasında mevcut olarak kullanılan iki halat türü vardır. Bunlar:

Çalışmayı Kısıtlayıcı Halatlar:

Çalışmayı kısıtlayıcı halatlar, işçinin ilk etapta düşebileceği bir pozisyona ulaşmasını engelleyecek uzunluğa sahip kısa halatlardır. Bu halatlar farklı görevleri gerçekleştirecek uzunluklara ayarlanır, işçi düşmediği için halata amortisör cihazı eklemeye gerek kalmamıştır.

Düşmeyi Önleyici Halatlar:

Düşmeyi önleyici halatlar normalde 1.5m uzunluğundadır ve işçinin yere çarpmasından önce düşmeyi engellemek üzere tasarlanmıştır. Bunu başarmak için, halat tarafından durdurulan düşen bedenin hız kesme gücünü durdurmak için amortisör cihazına ihtiyaç vardır. Bu cihaz olsa bile, düşme sonucunda bazı ciddi yaralanmalar yaşanabilmektedir.

Düşmeyi önleyici halatı çalışmayı kısıtlayıcı amaçlarla güvenli bir şekilde kullanmak mümkün, ancak bu saha içerisinde hiçbir zaman kabul edilmez.


Aktif Gergili Halatlar

Bazı durumlarda aktif gergili düşmeyi önleyici araçlar ya geleneksel kısa halatların yerine kullanılırlar ya da kurulumcunun arkasından gevşetilmek üzere 20 metreye kadar daha büyük tasarımlar kullanılabilir. Bu araçların yararlı olduğu düşünülebilir ancak bazı durumlarda tehlikelidir ve yalnızca özel uygulamalarda kullanılmalıdırlar.

Bütün halatlar her kullanımdan  önce kullanıcı tarafından kontrol edilmelidir ve yetkili bir kişi tarafından üç ay süreyle belgeli incelemeye tabi tutulmalıdır.

Güvenlik kemerinde hiçbir kesik veya yırtık olmadığını, kemer tokalarının paslı veya zarar görmüş olmadığını ve kimyasal saldırı belirtisi olabilecek bir kırılganlığı olmadığını anlamak üzere kullanıcı incelemesini dokunarak ve görsel olarak yapmalı.

Güvenli bir alanın bulunamadığı veya düşme riskinin tamamen ortadan kaldırılamadığı yerlerde güvenlik kemeri kullanılmalıdır.


Endüstriler bu ekipmanın, ayakların yerden 2 metreden fazla yüksekte bulunduğu yüksekliklerde kullanılmasını öneriyor ancak yine de hiçbir durumda tam koruma garanti edilemeyeceğini belirtmekte yarar var.

Kurulumcu daima rahat ulaşılabilecek en yüksek bağlama noktasını seçmeli ve mümkün olan bel seviyesinin altındaki bağlama noktasına bağlanmaktan kaçınmalıdır.

Halat bağlama noktasından yere kadar halat sisteminin doğru olarak çalışması için ‘Minimum boş alan’ 4.5metredir.

Halatınızın olabildiği kadar kısa olmasını sağlayın – ideal olarak 1.2metre ya da daha az.

Endüstrimiz, eğer kurulumcu 2 metre yüksekliğin üstünde çalışıyorsa güvenli çalışma platformu üzerinde olmalı ya da çiftli halat ile güvenli bir şekilde korunmalıdır.

Bu yüksekliğin altı için Yüksekte Çalışma yasası, uygun risk değerlendirmelerinin gerçekleştirilmesini, ancak Güvenli halat kullanımının bu probleme bir çözüm olamayacığını öneriyor.